“Je kijkt wie er belangrijk is voor het kind”

Gerdy Graafland werkt meer dan 25 jaar bij Parlan. De tijd is gevlogen. Geen dag is hetzelfde en ze kan zich blijven ontwikkelen als professional. Nu is ze pleegzorgbegeleider. Een geweldig mooi en boeiend vak vindt ze het. 

“Als pleegzorgbegeleider begeleid ik pleegouders die een pleegkind in huis hebben genomen. Dat is mooi, uitdagend en afwisselend werk. Ik heb contact met ouders, pleegouders, pleegkinderen, hun netwerk, de voogd, school, hulpverleners. Je staat in feite met zijn allen om het kind heen. Samen zorg je voor een veilige omgeving waarin het kan opgroeien en zich kan ontwikkelen. Dat maakt het een prachtig vak. Het puzzelen, het samenwerken. Je doet alles in het belang van het kind. 

Ik heb verschillende pleeggezinnen die ik begeleid. Ik ben hun aanspreekpunt voor opvoedvragen en praktische zaken en ondersteun ze waar mogelijk. Daarnaast doe ik crisisopvang, voor als een kind acuut uit huis moet. Ik houd van de dynamiek die daarbij komt kijken. En ik ben video-interactiebegeleider. Ik film de interactie tussen pleegouders en pleegkind. Samen kijken we dat terug. Aan de hand daarvan geef ik psycho-educatie over trauma en hechting. Kijk hier doe je dit, daarom reageert het kind zo.’ Ik laat pleegouders ontdekken. Zo leren ze hun pleegkind beter te snappen door het gedrag te duiden.

“Je kijkt wie er belangrijk is voor het kind”

Het is mooi werk. Je kunt echt een verschil maken. Samen met een collega heb ik een keer een netwerkberaad georganiseerd voor een jongen die uit huis moest en nergens heen kon. Je kijkt wie er belangrijk is voor het kind. Die mensen breng je bij elkaar. Als er dan iemand zegt ‘hij kan bij ons komen’, ja dat is te gek. Hij is toen naar het gezin van een jongen uit zijn voetbalteam gegaan, in hetzelfde dorp. Dat was een supermatch. Hij woont er nog steeds en het gaat goed. Daar word ik heel blij van.  

De voldoening van mijn werk zit vaak ook in kleine dingen. Bijvoorbeeld in een goede vraag die ik pleegouders heb gesteld. Zoiets kan ze enorm helpen. Ik kan ook erg genieten van collega’s die met trots en bevlogenheid over hun werk vertellen. Daar hebben we er genoeg van. Tegelijkertijd is het solistisch werk dat soms best pittig is en je kan raken. Je maakt heftige dingen mee. Dan is het prettig als je terug kunt vallen op collega’s. Ik ken de organisatie goed. Ik weet bij wie ik moet zijn.

“Je hebt een grote mate van vrijheid”

Sinds 1996 werk ik bij Parlan. Dat is niet voor niks. Ik ben een loyaal persoon en wat ik belangrijk vind, ik kan me bij Parlan blijven ontwikkelen. Ik heb veel cursussen gevolgd waardoor ik als professional kon groeien en er nieuwe uitdagingen op mijn pad kwamen. Het voordeel van een grote organisatie als Parlan is ook dat je met mensen uit allerlei disciplines en met een grote expertise samenwerkt. Je kunt je aan elkaar optrekken en van elkaar leren.

Als pleegzorgbegeleider heb je een grote mate van vrijheid. Je bepaalt je eigen agenda. Ik werk ook regelmatig vanuit huis. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om collega’s op te zoeken. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld via intervisie of teamvergaderingen. Het werk zelf is dynamisch en complex. Je hebt met veel verschillende problematieken te maken. Dat maakt het interessant en uitdagend. Lijkt pleegzorgbegeleider je ook wat? Kom dan eens praten.”

Bekijk onze vacatures

Bekijk de openstaande vacatures, solliciteer en start met je nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures